16 Aralık 2009 Çarşamba

imkanmekan yolda

İmkanmekan yolda, İstanbul’un zorunlu kamusal mekânları olan ulaşım ağları ve ulaşım araçları üzerine düşünmeye ve üretmeye davet eden ve zamana yayılan bir atölyedir. Atölye iki aşamalı olarak gerçekleşecektir, ilki 1 Nisan'a kadar sürecek olan, katılımcıların yolculuk defterleri ve küçük ölçekli müdahale önerileri şeklindedir. İkinci Aşama ise seçilecek olan bazı küçük ölçekli müdahale önerilerinin uygulanması şeklindedir.

Katılım

Açık çağrı yöntemiyle davet edilen katılımcılar 15 Ocak'a kadar gönderdikleri posterlerin değerlendirilmesi sonucu atölyede yer alacaklar ve bu katılımcılarla 23 Ocak Cumartesi günü bir buluşma gerçekleşecektir. Posterlerin içeriği, katılımcıdan beklenen yolculuk defterinin konusu olacaktır.Atölye yaklaşık elli kişilik bir katılımla gerçekleşecektir.

Süreç

Katılımcılar 23 Ocak – 1 Nisan tarihleri arasında kendi kullandıkları ulaşım araçları, yollar, ulaşım ağları ve uzamları (bisiklet, otobüs, vapur, metro, duraklar, istasyonlar,otoparklar...vb.) üzerine imkanmekanla ortak hazırladıkları defterlerine ‘yolculuk notları’ adı altında kendi gözlemlerini ve küçük ölçekli müdahale önerilerini geliştireceklerdir. Bu gözlemler dâhilinde bazı gruplar ‘haritalama’ ve o ‘harita üzerinde müdahale önerisi’ geliştirme gibi yöntemler de izleyebilirler. Defterler çeşitli analizler, şemalar, eskizler ve notları içerecektir.

Atölyenin bu ilk yarısının sonuçları 10 Nisan tarihinde bir kolokyumla tartışmaya açılacaktır. Kolokyum mekanı zaman içinde katılımcılara duyurulacaktır.

Atölyenin ikinci aşaması ise, 12 Haziran’a kadar Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010 ajansın da ‘izinlerle ilgili’ desteğiyle süreç içinde uygulanmasına karar verilen bazı projelerin sponsorluk ya da yerel destek bulunarak üretilmesi şeklinde gerçekleşecektir. İki aylık bu üretim sürecinden sonra tüm atölye ile ilgili bir yayın üretilecek, aynı zamanda atölye süreci ve sonuçları 2011 de yayınlanacak olan imkanmekan kitabında yer alacaktır.

Sorular için ,

imkanmekan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder