3 Temmuz 2012 Salı

Trivus



Slovakya'da Ücretsiz Ulaşım Hareketi: Trivus

Bratislava - BİA Haber Merkezi
03 Temmuz 2012, Salı

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da internetten organize olan Trivus adlı grup, toplu ulaşım fiyatlarının yüksekliğini protesto etmek için ulaşım araçlarına biletsiz biniyor.

Tribus adlı grup üyeleri, Bratislava'da biletler pahalı olduğu için bu yolu seçtiklerini dile getiriyor. Grup üyeleri grubun kasasına her ay 3 avro ödüyor ve yakalanan kişinin cezasını aralarında paylaşıyorlar.
Deutsche Welle'nin haberine göre, bu yöntemi aynı zamanda yükselen bilet fiyatlarını protesto etmek amacıyla da kullanan grup üyeleri, otobüs ve metroların ücretsiz olması durumunda toplu taşıma araçlarını daha fazla kişinin tercih edeceğini bu sayede de yoğun trafiğe ve gürültü kirliliğine çözüm bulunmuş olacağını iddia ediyor.
Üyeleri arasında sadece öğrencilerin değil öğretmen, mühendis gibi meslek sahibi olan insanlarında bulunduğunu söyleyen Tribus, internet sitesinden toplu taşıma araçlarına ücretsiz binme yöntemlerini paylaşıyor. Başka küçük grupların oluşması için insanları teşvik eden Tribus içinde altı yıldır ulaşım araçlarına kaçak binen ve hiç yakalanmayanlar var.
Tribus'un yöntemlerinden biri de kontrol memurlarının resimlerini internet sitelerinde yayınlaması. Tribus'a göre araçlara kaçak binmek isteyen yolcuların sayısı oldukça fazla. Bu fikri beğenen ve aralarına katılmak isteyenlerden e-postalar aldıklarını belirten grup son zamanlarda Bratislava'da bilet fiyatlarının arttığını ve bunu protesto etmek için insanların gruba katılmak istediklerini söylüyorlar.
Otobüs ve Metro işletmeleri gittikçe artan üye sayısıyla ulaşım araçlarına kaçak binen kişilerin kendileri için büyük sorun yarattığından şikayetçi. (EZA/EKN)

kaynak: bianet.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder